Våldtäkt är lika vanligt i Göteborg som i andra städer

Det är ingen hemlighet att det begås våldtäkt i Göteborg. Det är något som sker i varje stad och inte helt sällan är brottsplatsen även inom hemmets väggar.

Det är mer eller mindre omöjligt att se på en person att den skulle kunna begå ett brott som våldtäkt. Det är inte helt ovanligt att en person man tycker mycket om eller känner sig trygg med är den som kommer att begå brottet. Det är relativt vanligt att det är så i de fall då det gäller våldtäkt mot barn. En person som begår våldtäkt kan ha vilken ålder som helst.

Det kan vara en som är jämnårig med dig eller en som är yngre eller äldre. Att vara uppmärksam på alla tecken som tyder på att någon skulle vilja ha sexuell kontakt med dig är ett sätt att kunna värja sig i tid. Att bygga upp en bra självbild och veta var gränserna går är även det mycket viktigt. Du behöver veta att det är du som bestämmer över din kropp och ingen annan.

Våldtäkt har ökat i Göteborg under en tioårsperiod

Det förekommer en del våldtäkter i Göteborg. Eftersom det är ett stort mörkertal vet man inte med säkerhet hur många våldtäkter som faktiskt förekommer. På tio år har ökningarna legat på runt 40 procent. Vilket borde vara en alarmerande summa. En person som inte kan tala för sig av ena eller andra anledningen ska inte heller behöva bli utsatt för sexuellt ofredande.

Statistiskt sett är det mest män och killar som begår sexualbrott medan offret mest är kvinnor och tjejer, men även personer med olika könsidentiteter är med bland både förövare och offer.
Det finns städer där man har en akutmottagning som är öppen dygnet runt för alla som blivit våldtagna. Hit kan man komma oavsett vad man har för könsidentitet.